Foreningen af danske inseminører - inseminor.dk




Opdateret d. 23.12.2006

Af Lars Nielsen, Avlsleder SDM-DH, Dansire

Landsskuet og Agromek som udstillingsvindue.


Landsskuet er netop overstået med et flot resultat. Kvaliteten af dyr har sjældent været bedre, og det er glædeligt at antallet af udstillede dyr stadig er uændret på trods af færre mælkeproducenter. - Men hvad får vi ud af de investerede kroner, der benyttes på Landsskuet?

Udstillingsvindue overfor danske mælkeproducenter
Landsskuet fungerer ligesom Agromek som udstillingsvindue for de danske kvægracer. Men der er meget forskel på de to udstillinger. Agromek er stedet, hvor mange danske mælkeproducenter kommer forbi Hal Q for lige at kigge på de udstillede afkomsgrupper og elitekøer, når man nu alligevel har taget turen til Herning. På Agromek er der mange der bruger en halv til en hel time i Hal Q og får en enkelt kop kaffe i Dansires stand. På den måde får de et kort overblik over udstillingen og får en hurtig snak med Dansires folk.

På Landsskuet er der færre af vores medlemmer, der besøger standen i Hal Q og mindre bevågenhed på vores udstillede afkomsgrupper. På det netop gennemførte Landsskue var det mit indtryk, at det kun er de mest interesserede medlemmer vi snakker med - og dem taler vi ofte med i forvejen. Så PR-mæssigt og ressourcemæssigt er Landsskuet nok en af vores dyrere udstillinger målt i forhold til udbyttet.

International markedføring
Overfor udlandet har både Agromek og Landsskuet en god PR-værdi. Salget af Dansk sæd til udlandet har aldrig været større, og de to store udstillinger, der foregår i Herning, har stor bevågenhed fra vores internationale samarbejdspartnere.
Mange af vores gæster er ofte overraskede over det meget høje niveau som de udstillede køer har. Udlændinge der ikke tidligere har været i Danmark forbinder ofte Dansk genetik med svensk og norsk, men der hersker ikke tvivl om, at Danmark på eksteriørsiden er i førertrøjen sammenlignet med vore nordiske venner.
I forbindelse med Landsskue og Agromek arrangeres ofte besætningsbesøg, så de udenlandske gæster kan få et indblik i, hvordan forholdene er ude i besætningerne. Også her er der meget stor accept af niveauet i Danmark.

Ude i besætningerne er det ud over det managementmæssige, muligt at besigtige et stort antal døtre efter vores mest benyttede brugstyre. Dette kan de så supplere med det indblik, de får fra skuerne i Herning, hvor de allerbedste køer er shinet op til fest. Det vi oplever er, at der bliver større og større efterspørgsel på sæd efter vores velafprøvede tyre, dvs. tyre som TVM Hesne, VAR Calano, VAR Camaro og T Lambada.

Efter det netop overståede Landsskue har vi mødt mange positive tilkendegivelser fra vores gæster, og det har allerede ført til ekstra bestillinger i ordrebogen hos Dansire International.

Fremtiden
Med Dansires øgende markedføring i udlandet er der stadig behov for at fremvise vores bedste genetik overfor vores udenlandske gæster. - Men om det skal gøres som i dag på den traditionelle facon med dyrskuekonkurrencer kombineret med afkomsgrupper, eller om man skal fremvise afkomsgrupperne under mere "casual" forhold skal jeg ikke afgøre. Men en ting er sikker - vi bliver nok aldrig færdige med at diskutere, hvordan udstillingerne bedst gennemføres, og hvor mange ressourcer der skal bruges derpå. Tak for opfordringen til at skrive til Inseminøren. Først en præsentation af vores kvægbrug og en beskrivelse af hvordan vi gribe tingene an i vores dagligdagen . Jeg skriver med vilje vores , fordi vi her på Marienlund Jersey udfører arbejdet i fællesskab. Min kone Karen, ,der arbejder i den integrerede plejeordning og min søn Thue, som er faglært landmand og min datter Ida, der uddanner sig til køkkenleder. Vi har indrettet vores dagligdag således , at selv om både Karen og jeg er borte fra bedriften i fuldtidsjobs, prøver vi at få det til at gå op, således at arbejdsopgaverne bliver udført til tiden. Vi har et system vi kalder overstregningsprincippet. En gang ugentlig, ofte mandag, lister vi arbejdsopgaverne op for den kommende uge. Hvem gør hvad. De mindre ting bliver også placeret på listen, som ligger ved siden af telefonen på køkkenbordet, så vi ser den rigtigt tit. Det er god psykologi, når udførte opgaver streges ud. Dog hænder det at noget må overføres til næste uge.

Formand Flemming Døssing, Tlf. 74 87 17 44