Foreningen af danske inseminører - inseminor.dk




Opdateret d. 18.9.2007

Seniorklubbens sommerudflugt

Seniorklubbens sommerudflugt den 22. MaJ 2007


Udflugten gik i år til Grambogaard og hørvævsmuseet på Krengerup Gods Vi var 36 personer.
Kl 10,30 mødtes vi på Grambogaard Bestyrelsen havde kaff e og rundstykker med Det gode vejr gjorde, at vi kunne stå på en græsplæne foran staldene og nyde kaffen. Her fortalte Bjarne Serup levende og engageret om gårdens drift, organisation og fremtidsplaner.
Gården blev købt midt i fi rserne med 40 ha og 40 RDM køer Nu dyrkes der, efter opkøb af nabogårde, 500 ha. I samdrift med et maskinfællesskab dyrkes der nu 1.000 ha
Besætningen er på 240 RDM køer, der går i dybstrøelse. Der malkes i malkestald med 2 x 10 køer. Foderanlægget er fuldautomatisk
Gårdens mejeri forarbejder dens egen 2 mill. kg mælk samt 1 mill. kg. mælk, der er produceret hos Bjarnes bror Frede, der har en gård i nærheden. Frede var mit medlem i 17 år. Bjarne fortalte, at han arbejder på at få lov til at udvide til 400 køer, der så skal robotmalkes, men miljømyndighedernes tilladelseskværn maler langsomt. På mejeriet forarbejdes 30% af mælken til konsummælk og 70% bliver til ost , der hovedsageligt afsættes til grossister i Nordsjælland og hovedstadsområdet En mindre del bliver solgt til Odense.

Ud over gårdens eget mejeri har man også forpagtet Steensgaard Mejeri. Sidste nyt er, at Grambogaard A/S har købt en 40.000 m2 stor grund ved Vissenbjerg. Her skal bygges et nyt mejeri Gården har også eget slagteri. Her slagtes gårdens egne dyr samt ungtyre, leveret fra 11 besætninger Tyrekalvene bliver bl.a. fedet op på Lykkenssæde, der i sin tid var tyrestation for Kvægavlsforeningen Fyn.
På én af gårdene, bliver der årligt lavet 7.500 slagtesvin, der også slagtes i gårdslagteriet. Kødet afsættes, ligesom mejeriprodukterne, hovedsageligt til grossister i Københavnsområdet.
I efteråret 2007 begynder man at omlægge produktionen til økologisk drift. Omlægningen tager 2 år, og har ifølge Bjarne store økonomiske fordele. Det årlige forbrug af halm er på 7 000 bigballer, da alle dyr går i dybstrøelse, men det bekymrer. Bjarne, at Fynsværket er ved at etablere en halmfyret kedel, der vil aftage halm fra 60.000 ha - mere end det samlede kornareal på Fyn. Derfor skal Grambogaard konkurrere prismæssigt, hvis halmen i det hele taget kan købes Det kan derfor blive nødvendigt med en ombygning af kostalden til sengebåse med spalter og gylle, så der bliver en væsentlig reduktion af halmforbruget. Ved middagstid var vi færdig på Grambogaard Formanden takkede Bjarne og over-rakte ham vin for han velvillighed til at tage imod os. I Bjarne Serup havde vi mødt en usædvanlig og iderig landmand. Nu gik turen til Krengerup, hvor vi havde bestilt frokost i Hørvævsmuseets cafeteria. Efter frokosten blev vi vist rundt på museet af Torben Jørgensen og Co.
De agerende på museet og i cafeteriet var ulønnede pensionister. Jørgensen har i øvrigt været forpagter af et par gårde under Krengerup, men var blevet sagt op i 1978 af Ivar lensgreve Rantzau – på grund af godsets rationalisering af markdriften og en forandret lovgivning.
Vi fi k en grundig introduktion i hørrens historie og forarbejdning og alle var imponerede over, hvor kompliceret en hørvævsmaskine i grunden er Det vi kan i dag, hviler på erfaring og udvikling fra de forrige århundrededer Holdningen blandt inseminørerne var at: ”De, der opfandt maskinvævene i slutningen af 1800 tallet, havde nu ikke været så dumme”. Efter museet var der tid til en øl og vand ved bilernes bagsmække Da vi havde et par timer, inden vi skulle spise middag på Stubberup Kro, besluttede vi os til at køre til Frøbjerg Bavnehøj Frøbjerg Bavndehøj er, med sine 134 meter, det højeste punkt på Fyn og et rigtigt kreativt område. Der var mange trin op, og nogle af os, gjorde os store anstrengelser for at kontrollere åndedrættet, da de øvrige jo nødigt skulle opdage, at dagsformen efterhånden er en pensionist. Udsigten fra Bavnehøjen er formidabel. Det var lidt diset, men med lidt god vilje kunne vi se pylonerne på Lillebæltsbroen. Fra Bavnehøjen kørte vi i kortege til Stubberup Kro, hvor vi fik serveret en dejlig 2 rettes menu og kaff e Dagen sluttede med sange, fra de medbragte sangbøger – Henry sang for.
Formanden orienterede om, hvad man havde i tankerne til næste års udflugt. Det bliver en rundvisning på det store slagteri i Horsens den 20/5-08 Poul Erik havde hørt, at der var lang ventetid for at komme til, hvorfor han skyndte sig at arrangere det. Generalforsamling bliver afholdt tirsdag den 18 september 2007. Ole Bak afsluttede, og efter en god dag tog vi hver til.

Mogens Poulsen

Formand Flemming Døssing, Tlf. 74 87 17 44