Foreningen af danske inseminører - inseminor.dk




Opdateret d. 20.12.2007

På tur med en tysk inseminør

På tur med en tysk inseminør


Artikel fra de tyske inseminørers fagblad BTB sep 2007.
Oversættelse ved Erik Henriksen



Mit navn er Rolf Bleeker Efter afslutningen af min uddannelse som faglært landmand, tog jeg også uddannelsen som inseminør. 6 år senere valgte jeg også at tage et overbygningskursus, indenfor inseminørernes arbejdsområde, således at jeg nu er ”Fachagrarwirt”. Jeg er på 25 år ansat i ”Verein Ostfriesischer Stammviehzüchter”.
I det insemineringsområde - omkring Aurich og Wittmund - som jeg er blevet betroet, har jeg 191 besætninger og ca 5.400 1. insemineringer. Vi tilbyder inseminering 364 dage om året, kun 1. januar er insemineringsfri. Når der holdes fri eller der opstår sygdom, så er det min afløser der udfører arbejdet.
Omkring mit daglige arbejde, så har jeg valgt at fortælle om min arbejdsdag en fredag i august 2007. Dagen starter med at jeg forbereder mig på turen, telefonsvareren bliver aflyttet og alle gårdkort bliver sorteret. Inden jeg starter, skal bilen gøres klar. I dag har jeg modtaget 13 opkald med henblik på besøg inden jeg tager af sted. Inden turen er slut, når jeg op på 24 besøg, da en del ringer på mobiltelefonen undervejs.

Så går det løs. Hurtigt er jeg ude hos det første medlem. Det er en avlsbesætning med 70 køer, i en sengebåsestald. Bestyreren ønsker at anvende sæd efter Jardin. Efter de oplysninger som han har givet på telefonsvareren, er det ko nummer 13 jeg skal have fat på og hun er i god brunst, siger han og det er første gang. Alt er rutine – sæden bliver optøet, inseminator gøres klar, handsker og glidecrem på, så er jeg klar. Koen står i fangegitter, selvom bestyreren ikke er færdig med at malke, kommer han op og hjælper mig. Han holder halen og fikserer dyret. Jeg spørger ind til hvad der er sket med koen siden kælvning. Hvor mange dage fra kælvning, tilbageholdt efterbyrd, ketose, osv. Så undersøger jeg om koen er klar til inseminering og hvis det er positivt, bliver koen insemineret. Herefter skal der en grundig rengøring til og sluttelig skal inseminering skrives ind på gårdens kort, samt mine egne.
Så er det af sted til næste kunde Undervejs modtager jeg igen nogle efter tilmeldinger, via min mobiltelefon. Den næste besætning, er en større løsdrifts besætning med 160 køer. Besætningen deltager i ”VOST-ungtyreprogram” og har bestilt to ungtyre herfra. Køerne er i orden og bliver insemineret, alt i medens vi får en snak om den kommende weekend. Her skal der være byfest i Aurich, hvor vi naturligvis begge deltager i festlighederne.
Hurtigt går det videre på ruten. Der udføres ud over insemineringerne også forskellige fertilitets undersøgelser og drægtighedsundersøgelser. Derudover tilbydes forskellige ”agrarartikler”, nogle har jeg med i bilen til udlevering med det samme, andre bliver ekspederet hurtigst muligt – en god service er vigtig! Nu er alle tilmeldinger for dagens tur kommet ind. Et af besøgende er hos en besætning der har tegnet en kontrakt med kvægavlsforeningen, som betyder at der regelmæssigt skal udføres forskellige fertilitetsundersøgelser. For det meste er der tale om fertilitetsundersøgelser kort efter kælvning, opfølgende undersøgelser hvis dyret ikke kommer i brunst, samt drægtighedsundersøgelser.
I dag er der 8 drægtighedsundersøgelser De 7 er drægtige, hvilket landmanden er tilfreds med, det samme er jeg.
Tiden går hurtigt, der bliver længere og længere imellem at vi møder kunden i stalden. De nødvendige informationer skal vi selv finde i staldpulten eller på gårdens kontor. Det er vigtigt at vi er bekendt med de forskelligheder der findes på de enkelte bedrifter, således at misforståelser undgås.
Hos den sidste kunde for i dag skal der ilægges et embryon. Kvien var i god brunst for en uge siden og efter at jeg har undersøgt den og konstateret et fint gult legeme, bliver embryonet tøet op og lagt i. Ligesom ved insemineringerne bliver handlingen dokumenteret på gårdens og mine papirer.


Efter at jeg er kommet hjem, skal alle dagens insemineringer, undersøgelser og solgte agrarartikler føres ind i computeren og alle data overføres til centralen.
Da vi som inseminører næsten dagligt kommer i de forskellige besætninger, er vi det vigtigste bindeled mellem kvægavlsforening og kunde. Nyheder og forskellige ønsker kan hurtigt formidles. Når man har været ansat i gennem en årrække, opstår der også gode bekendtskaber til de kunder man har fået betroet. Vi bliver nu og da konfronteret med problemstillinger, som rækker langt ud over det faglige, det gør vi fordi at kunden ved at han har vores fortrolighed.
Mine kollegaer og jeg ønsker også i fremtiden at fastholde og udbygge de tætte bånd, vi har til kunderne. De ønsker og forventninger, som vores kunder har, opfylder vi ud fra mottoet ”Det umulige bliver klaret med det samme, mirakler tager lidt længere tid ”.

FAW (Fachagrarwirt) Rolf Bleeker

Formand Flemming Døssing, Tlf. 74 87 17 44