Foreningen af danske inseminører - inseminor.dk




Opdateret d. 23.12.2006

Af Uffe Gottschalk

Inseminøren som sparringspartner


Tak for opfordringen til at skrive til Inseminøren. Først en præsentation af vores kvægbrug og en beskrivelse af hvordan vi gribe tingene an i vores dagligdagen . Jeg skriver med vilje vores , fordi vi her på Marienlund Jersey udfører arbejdet i fællesskab. Min kone Karen, ,der arbejder i den integrerede plejeordning og min søn Thue, som er faglært landmand og min datter Ida, der uddanner sig til køkkenleder. Vi har indrettet vores dagligdag således , at selv om både Karen og jeg er borte fra bedriften i fuldtidsjobs, prøver vi at få det til at gå op, således at arbejdsopgaverne bliver udført til tiden. Vi har et system vi kalder overstregningsprincippet. En gang ugentlig, ofte mandag, lister vi arbejdsopgaverne op for den kommende uge. Hvem gør hvad. De mindre ting bliver også placeret på listen, som ligger ved siden af telefonen på køkkenbordet, så vi ser den rigtigt tit. Det er god psykologi, når udførte opgaver streges ud. Dog hænder det at noget må overføres til næste uge.

Marienlund.
Vi driver på syvende år gården økologisk. En driftsform vi har det rigtigt godt med, og hvis vi selv skal sige det, med godt resultat. Jerseykoen er stort set omdrejningspunktet i næsten alt hvad vi foretager os. Vores kvote passer til ca. 100 køer og vi driver ligeså mange ha.. hvor af godt halvdelen er vores egne. 2/3 dele af arealet dyrkes med kløvergræs, resten er majs og,lucerne til fabrik og lidt korn.

Stalden
Jerseykøerne bor i en dybstrøelsesstald fra 99. Vi er glade for vor dybstrøelsesstald og har ingen planer om at ændre den. Vi synes den har mange flere fordele end ulemper. Der er selvfølgelig nogle rutiner som SKAL overholdes: altid en velstrøet måtte, ved begyndende yverproblemer udrenses måtten omgående. Aldrig køer direkte tilbage efter malkning. Sundhedstilstanden og reproduktions resultaterne er tilfredsstillende, dermed ikke sagt at det kan gøres bedre.

Reproduktionen
Reproduktionsarbejdet interessere os meget. Uden der er skrevet noget ned, har vi delt ansvaret for køer og kvier bliver med kalv rettidigt. Observationer referere vi omgående til hinanden ,på den måde opnår vi et dobbelt check. Vi anvender insemineringsplan med 40% ungtyre, danske brugstyre og enkelte importtyre. Få sidespring fra planen kan accepteres. P.t. diskutere far og søn anvendelse af N.Z. jerseytyre. Fordi Thue har hentet inspiration i New Zeeland.

Sparringspartner
Vi bruger vores inseminør, som sparringspartner. Nøgletalsudskrifter anvendes flittigt og forbedringspunkter drøftes med inseminøren.

Reproduktinsopgørelsen viser svage og stærke sider. Vi mener vi kan opnå de bedste resultater på denne måde og har har derfor ingen planer om at starte som ejerinseminør. Jeg tror der fremadrettet ligger mange muligheder for kvægbrugeren ved at bruge inseminøren som rådgiver i samarbejde med avlskonsulenten. Det kræver vi har en inseminørstab som er veluddannede og er klar til at gå ind i flexible løsninger.

Dansk Jersey- netop nu
Som en lille race – ikke kun i højde og drøjde, men også antalsmæssigt ca. 12% af køerne, er vi når vi ønsker at fastholde vores position nød til hele tiden være på forkant med udviklingen. Vi prøver at fastholde racens egenskaber som et reelt alternativ til de store racer. Derfor er det vigtigt vi ”kører” den rigtige avlsstrategi Ved at screene populationen 8 gange årligt, får vi altid sat relevante tyremødre i gang rettidigt. Som tyrefædre vælges blandt brugplanens toptyre og enkelte udenlandske toptyre. Vi anvender”tyr-styr” programmet så vi antalsmæssigt ved hvor mange kalve vi har efter pågældende tyr i den ”rigtige” kombination. Det er således den ufødte tyrekalvs avlsværditall der er bestemmende for om der kan opnås en avlsaftale.

ET
Vi anvender en decentral kerne af køer og kvier på ca. 60 med racens højeste indexer ,hvortil DJ yder et tilskud til ET. Overvurdering af tyremødre er stadig en begrænsende faktor i sikkerheden for udvælgelsen. Derfor imødeser vi testdagsmodellens indførelse,så vi kan få en mere sikker undersøgelse af overvurderingens omfang.

En kviekalv- tak
Den kønsorterede jerseysæd er på trapperne. Efter lang tids forhandlinger er aftalen med Cogent UK nu på plads. Der testes op til 8 jerseytyre. Der forventes testet 3 ejakulater pr. tyr for at opnå tilstrækkelig sikkerhed for om sæden er egnet til kønssortering. Planen er at udvælge den eller de to jerseytyre som er bedst egnede. Pågældende tyre opstaldes herefter i UK, når prøveresultaterne fra de ca 8 tyre foreligger. Så inden længe vil I som inseminører være klar til at inseminere med kønsorteret jerseysæd

Danmarks bedste arbejdsplads.
Det kan næsten lyde som noget uopnåeligt. Hvis vi er enige om det er vor fælles målsætning i Kvægavlsforeningen Dansire og viljen fra arbejdsgiver og ansatte er til stede har vi et fundament som kan holde til abitionerne nås..

Formand Flemming Døssing, Tlf. 74 87 17 44